Zadar

Otoci

Rivijera

Hrvatska

Arbela Travel - Zadar Arbela Travel - Zadar

Zadar

Zadar Zadar Zadar

Crkva Sv.Donata - izgrađena u ranom srednjem vijeku (IX st.) u bizantskom stilu je najpoznatija grđevina i simbol grada Zadra smještena na samom centralnom trgu - nekadašnjem rimskom Forumu. Neobičnog je kružnog oblika, a zbog izuzetnih akustičnih osobina se koristi često za glazbene programe.

Katedrala Sv.Stošije - dominira istoimeni trg sa svojim romaničkim pročeljem i rozetama u gotičkom stilu, dok se zvonik uzdiže iznad cijele starogradske jezgre i pruža jedinstven pogledom na grad i otoke. Katedrala je građena u dva navrata u XII i XIII st. trobrodnog je oblika sa središnjom lađom tri puta širom od sporednih i odijeljenom kamenim stupovima.

Zadar Zadar Zadar

Forum - iz I st.p.n.e proteže se od crkve Sv. Donata gotovo do mora. Daje obilježje i formu glavnom gradskom trgu ukrašujući ga ostacima starorimskih građevina i korintskih stupova

Crkva Sv.Krševana - trobrodna bazilika sagrađena je u romaničkom stilu sa bogato ukrašenim polukružnim apsidama.

Crkva Sv. Marije - ženskog benediktanskog samostana građena je u XI st. u renesansnom stilu. U crkvi se nalazi grobnica opatice Vekenge koja je početkom 12. st. dala sagraditi je kapitularnu dvoranu i monumentalni zvonik. U sklopu samostana nalazi se stalna izložba crkvene umjetnosti popularno zvana “Zlato i srebro Zadra”.

Zadar Zadar Zadar

Crkva Sv. Šimuna - s gotičkim elementima iz 14. st. i baroknim detaljima iz 16. st. čuva na glavnom srebrna škrinju Sv. Šimuna iz 1380. zlatarsko djelo velike vrijednosti koju je za relikvije Sv. Šimuna dala izraditi ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta.

Gradske zidine - najvećim dijelom su iz XVI st. i okružuju starogradsku jezgru kako prema kopnu tako i prema moru u gradskoj luci. Najslikovitiji dio se nalazi na južnom dijelu u lučici Foše sa monumentalnim Kopnenim vratima iz 1543. rad Michelea Sanmichelija dok se Morska vrata nalaze u blizini crkve sv.Krševana.

Arheološki muzej - osnovan 1832. sadrži izloške iz rimskog doba i prapovijesni arheološki materijal.

Zadar Zadar Zadar

Riva - gradska šetnica, proteže se vanjskom stranom poluotoka. Gradsko okupljalište, uvijek živo i puno ljudi poziva na neizostavno šetnju u dodiru sa morem sa jednistvenim pogledom na zadarski kanal i susjedni otok Ugljan.

Morske orgulje - dolazeći Rivom prema vrhu poluotoka već izdaleka pažnju privlači zbunjujući zvuk orgulja. Prema projektu arhitekta Nikole Bašića na pedesetak metare rive su ugrađene cijevi različitih dužina i nagiba koje stvaraju zvuk orgulja u ovisnosti o valovima, plimi i oseci. Morske orgulje su smještene ispod kamenih stepenica što silaze prema moru.

Zadar Zadar Zadar

U starogradskoj jezgri nalaze se još franjevački samostan Sv. Frane, crkva Gospe od Zdravlja, crkva Svetog Andrije i Petra Starog, crkva Sv.Mihovila, kao i mnogobrojna zdanja ukrašena obiteljskim grbovima, kamenom popločena dvorišta i nebrojeni sitni detalji koji će pažljivom osmatraču posvjedočiti drevni karakter ovog grada.
Lokacija grada na poluotoku daje dodatni šarm Zadru, te ga i fizički stavlja u kontekst mora sa kojim je u svakom pogledu nerazdvojno vezan.

Dolazak

Hoteli

Apartmani

Rezervacije

Početna

O nama

Kontakt

Arbela travel

Tomislava Ivčića 20/A
23000 ZADAR Hrvatska
tel: +385 23 311270
e-mail: info@arbela.hr
MB: 2128829
HR-AB-023-110010195

Mapa

Galerija slika