Zadar

Otoci

Rivijera

Hrvatska

Arbela Travel - Zadar Arbela Travel - Zadar

Pag - otok Pag

Pag Pag Pag

Otok Pag je jedan od najvećih Jadranskih otoka: ima 270 km razvedene obale prepune zaljeva, uvalica, rtova i plaža. U centru otoka nalazi se Paška uvala, gotovo forme jezera, a karakterizira je 20 km šljunčanih plaža. U Paškom zaljevu nalazi se i najveće i najvažnije mjesto otoka - grad Pag. Izgrađen je u današnjem obliku u 15. stoljeću kao plansko utvrđeni grad prema nacrtima hrvatskog renesansnog kipara arhitekta Jurja Dalmatinca u razdoblju 1443. - 1463.

Pag Pag Pag

Kulturno i povijesno najzanimljivije mjesto na Pagu je grad Pag sa slikovitim starim dijelom čije uske uličice gravitiraju centralnom trgu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sa nizom specifičnih vanjskih i unutarnjih arhitektonskih rješenja.
Svuda po gradu se mogu vidjeti klesani dovratnici na ulazima plemićkih kuća ili dvorišta, barokni balkoni, srednjovjekovni kameni grbovi. Ovaj dobro očuvani srednjovjekovni grad čija je stara jezgra spomenik kulture i danas obavlja funkciju administrativnog, kulturnog i trgovačkog središta otoka Paga.
Grad Pag je kolijevka poznate paške čipke koja se njeguje kroz stoljeća i svaki primjerak je zaseban unikat i umjetničko djelo. Taj spori i naporan ručni rad živi i danas na uličicama starog grada.

Pag Pag Pag

Pag je oduvijek bio grad morske soli i kraj mjesta se još mogu vidjeti strukture namjenjene proizvodnji soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline).
Otok Pag je jedinstven po vegetacijskom habitatu u kojemu je strana otoka spram kopna u potpunosti bez vegetacije gotovo lunarnog pejzaža ispresijecanog dugim suhozidima u kojemu raste tanka trava, nisko aromatično bilje i kadulja. Upravo to aromatično bilje je osnova u prehrani paških ovaca što daje poseban okus poznatom paškom siru tipičnom proizvodu otoka Paga.

Hoteli

Apartmani

Rezervacije

Početna

O nama

Kontakt

Arbela travel

Tomislava Ivčića 20/A
23000 ZADAR Hrvatska
tel: +385 23 311270
e-mail: info@arbela.hr
MB: 2128829
HR-AB-023-110010195

Mapa